Τί γνωρίζουμε για τις ψείρες;

Οι ψείρες είναι μικροσκοπικά ζωύφια – στην ουσία παράσιτα – περίπου στο μέγεθος ενός σουσαμιού.

Έχουν έξι πόδια, τα οποία προσκολλώνται στην τρίχα, κοντά στο κρανίο. Τρώνε περίπου τέσσερις φορές την ημέρα. Η διαδικασία αυτή έχει ως εξής: Οι ψείρες δαγκώνουν το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και τρέφονται με μικρές ποσότητες αίματος, ενώ εγχέουν το σάλιο τους. Αυτό ακριβώς είναι που προκαλεί τον ερεθισμό και τον κνησμό που νιώθουμε.

Εκεί, επάνω στις τρίχες, αφήνουν και τα αυγά τους.

Οι ψείρες ζουν περίπου 40 ημέρες και γεννούν έως και 300 αυγά, τα οποία ονομάζονται κόνιδες. Τα αυγά γαντζώνονται στις τρίχες, κοντά στο δέρμα, καθώς χρειάζονται την κατάλληλη θερμοκρασία για την εκκόλαψή τους, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 31°C.

Όταν εκκολαφθεί η νύμφη και βγει από το αυγό, το άδειο κέλυφος έχει άσπρο χρώμα, και για αυτό τον λόγο φαίνεται πιο εύκολα από τα αυγά που έχουν το χρώμα του δέρματος.

Οι κόνιδες εκκολάπτονται μέσα σε 8 έως 10 ημέρες από τη γέννησή τους και «ενηλικιώνονται» σε άλλες 10 με 12 ημέρες, αποτελώντας πλέον και αυτές με τη σειρά τους, ψείρες.

Κατά προσέγγιση, το 70% των μαθητών θα κολλήσουν μία φορά στη ζωή τους ψείρες από τους συμμαθητές τους, ενώ είναι πιο συχνές σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

Όταν απομακρύνονται από τα ανθρώπινα μαλλιά και συνεπώς από το αίμα, δεν μπορούν να επιβιώσουν παραπάνω από δύο με τρεις ημέρες.

Οι ψείρες στην καθημερινότητα

Οι ψείρες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά τους πρώτους μήνες της σχολικής χρονιάς και μεταδίδονται εύκολα μεταξύ των παιδιών, λόγω της καθημερινής και στενής τους επαφής.

Κάθε φορά που κάθονται κοντά για να διαβάσουν από το ίδιο τετράδιο, να παρακολουθήσουν κάποιο video στην ίδια οθόνη, κάθε φορά που παίζουν ή αγκαλιάζονται, που ανταλλάσσουν μπλουζάκια, πουλόβερ και ζακέτες, κοκαλάκια, λαστιχάκια, σκουφάκια ή καπέλα, οι ψείρες μπορεί να μεταφερθούν με ευκολία από κεφάλι σε κεφάλι.

Πώς αποφεύγουμε τη μετάδοση των ψειρών

Είναι σημαντικό να καταρριφθεί ο μύθος ότι όταν ένα παιδάκι κολλάει ψείρες, αυτό σχετίζεται με την καθαριότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ψείρες δεν ξεχωρίζουν τα καθαρά από τα βρώμικα μαλλιά.

Οι ψείρες «κολλάνε» από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένα μολυσμένο κεφάλι έρχεται σε επαφή με ένα υγιές, αλλά όχι στιγμιαία. Η στιγμιαία επαφή δεν αρκεί για να μεταδοθούν.

Υπάρχει, όμως, τρόπος να αποφύγετε τη μετάδοσή τους!

Κρατήστε τα παιδιά σας μακριά από άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί. Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και σίγουρα δεν είναι εύκολο ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά μικρότερης ηλικίας που πολλές φορές δεν καταλαβαίνουν πόσο επιτακτική είναι η

ανάγκη να μείνουν μακριά και μπορεί να μην θέλουν να αποχωριστούν τους φίλους τους.

Προσπαθήστε να τους εξηγήσετε με απλά λόγια και να τα καθησυχάσετε, αφού όλη η διαδικασία είναι κάτι το προσωρινό: οι ψείρες δεν θα μείνουν για πάντα!

Μέχρι τότε, ζητήστε από τα παιδιά να φοράνε μόνο τα δικά τους αξεσουάρ, καθώς και να χρησιμοποιούν μόνο τις δικές τους χτένες και πετσέτες.

Και φυσικά, για να είστε ακόμα πιο σίγουροι ότι θα κρατηθούν οι ψείρες μακριά από τα κεφαλάκια των μικρών σας, μπορείτε να βρείτε προϊόντα πρόληψης από τη Lice Away, εδώ: https://liceaway.gr/our-products/

Αντιμετωπίστε τις ψείρες

Οι ψείρες μπορεί να είναι συχνό φαινόμενο, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχούμε τόσο για αυτές. Γιατί; Γιατί μπορούμε πολύ απλά να κλείσουμε ένα ραντεβού στη Lice Away!

Στη Lice Away, προτεραιότητά μας είναι η ψυχολογία των παιδιών και των γονιών, καθώς και η αντιμετώπιση και η θεραπεία του προβλήματος μέσα από την πρωτοποριακή μέθοδο και τα εξειδικευμένα προϊόντα μας.

Η άρτια καταρτισμένη ομάδα της Lice Away, μέσα από την πολύχρονη εμπειρία της και τον σύγχρονο, ειδικό εξοπλισμό τον οποίο διαθέτει, εξαφανίζει εντελώς τις ψείρες και τις κόνιδες, αποφεύγοντας τον ερεθισμό του κεφαλιού και διατηρώντας την τρίχα υγιή.

Έτσι, ο χώρος μας, αλλά και το σπίτι σας, γεμίζει χαμόγελα!